JAVA_HOME Windows Mac Linux
Merhabalar bu anlatıcağım makalede Java_home ortam değişkenini neden bilgisayara tanımlamalıyız sizlere bundan bahsedeceğim. Öncelikle herhangi bir java projesi çalıştırmak için JDK Java Development Kit yapısına ihtiyacımız vardır. JDK Mac , Linux ve Windows için bilgisayarınıza nasıl kurulur onu anlatacağım.
İlk önce Windows için sizlere anlatacağım.
Windows bilgisayarımıza ilk önce jdk yı kurduktan sonra Windows sistemimize kurduğumuz JDK’nın bilgisayarımızda ki yerini söylemek gerekiyor.Çevre değişkenleri olarak isimlendirilen Java_home bizlere bazı komutları nerede bulabileceğimizi gösteren yapıdır. Ve biz Java_home bilgisayarımıza tanıtırsak her seferinde bulunduğu yere gider biz bunu tekrar tekrar yazmak zorunda kalmayız.Daha önceden indirdiğimiz JDK yapısına JAVA_HOME verebilmek için öncelikle Bilgisayar’a sağ tıklayıp özelliklerine geçiş yapalım.
Sonra bilgisayarımızın özelliklerinden gelişmiş sistem ayarlarına geçiş yapalım.
Buradan açtığımız sayfanın özelikleri bölümünden ortam değişkenlerine tıklayalalım.Sonra burada yeni bir java_home belirteceğiz.
Burada değişken adı Java_home olsun.Değişken değeri olarak ise bilgisayarda JDK’nın kurulu olduğu yolu bulup bu tarafa yazalım.
AVA_HOME tanıtımı eğer yapıldıysa komut satırı tarafından C:/Program Files/Java dosyasının içerisindeyken echo %JAVA_HOME% yazarsak bize JDK’nın yolunu verecektir.
Evet şimdi bu işlemi Mac için yapacağız.
İlk önce terminale javac. Ve -version yazıp
Macimizin Java sürümü olup olmadığını kontrol ediyoruz
Eğer altta ki gibi bir No java runtime. present,requesting install cevabı alıyorsanız cihazınızda herhangi bir java sürümü bulunmamaktadır. Ve kullandığınız internet tarayacısını açıp JDK indir diyip oracle’ın kendi sayfasına gidip macOS icin olan seçeneği indiriyoruz.
Yükleme işlemimiz tamamlanmıştır,şimdi tekrardan java -version yazıp güncel java sürümümüzü göreceğiz.
Ve son olarak JDK linux işletim sistemi yükleyeceğiz.
Paket yöneticiniz kullandığınız linux dağıtımına göre değişmekle beraber kurmanız gereken paket genellikle openjdk-11-jdk isminden yer alır. Bu paketi Öncelikle şu komutu yazarak paket listenizi güncelleyelim :
Sudo apt-get update
Ardından aşağıdaki komut ile openjdk-7-jdk ve openjdk-7-jre’yi bilgisayarımıza kuralım.
sudo apt-get install openjdk-11-jdk openjdk-11-jre
Bağımlılıkları kurmak için onayınızı “e” tuşuyla evet olarak verdikten onra OpenJDK sisteminize kurulmuş olacaktır. Ve konsola java -version yazıp OpenJDK nin son sürümünü kullandığını göreceksiniz.
Oracle JDK bazı lisans problemlerinden dolayı ubuntu depolarında yer alamıyor.Ancak yine de paket yöneticisiyle kurmak mümkün .Bunun içinde WebUpd8 takımı bizler için depo oluşturmuş.
Öncelikle bu paketi depomuza ekleyeceğiz Terminali açıp şu komutu verin :
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
Ardından bu yeni depodaki paketlerin de ulaşabilir olması için paket listenizi şu komutla güncelleyin:
sudo apt-get. update
Şimdi de bize OracleJDK’i indirip hazır edecek olan paketi şu komut ile kurun:
sudo apt-get install oracle-javall-set-default oracle-javall-installer oracle-
Bu komut sayesinde oracle sunucularından sisteminize. en uygun JDK paketini indirip ve bilgisayarınıza kuracaktır.Bunun süresi bağlantı hızınıza göre değişebilir yüklemeyi yaptıktan sonra tekrardan konsola
java -version
yazarak hangi. java sürümünü kullandığını görebilirsiniz.